Koncert Formacji Nieżywych Schabuff Z okazji trzeciej już edycji Lubuskich Kulinariów Regionalnych oraz Festiwalu Piwnego 3 września na scenie przy hali targowej przy ul. Przemysłowej wystąpili muzycy Formacji Nieżywych Schabuff. Niewątpliwie była to największa atrakcja tej trzydniowej imprezy, ale nie jedyna.
Kulinarne targi połączone z festiwalem piwnym odbywają się w Gorzowie już trzeci rok z rzędu. Targi rok rocznie skupiają producentów regionalnej żywności, jak i producentów złotego trunku. W tym roku pojawiły się nie tylko krajowe browary, ale także dystrybutorzy piw z czeskich i słowackich. Podczas festiwalu piwnego odszpuntowano beczkę, z okazji wyprodukowania nowego piwa spod szyldu Browaru Witnica. Na kulinariach natomiast wystawcy oferowali wyroby własne w postaci miodów, serów, wędlin, ciast i wielu innych smakołyków. Można było również posmakować wypieków z renetą landsberską, a także zakupić świeże owoce i warzywa.
Imprezie targowej towarzyszyła wystawa pod nazwą "Piwo i birofilia", na której podziwiano etykiety, podkładki, kufle oraz inne akcesoria piwne gorzowskich briofilów. Dodatkowo odbył się konkurs dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe. Biesiadowanie przy złotym trunku umilała muzyka grana na żywo. W piątek wystąpił zespół Dropsy, a w sobotę koncertował Vabank i Formacja Nieżywych Schabuff.
Organizatorami imprezy byli: Biuro Promocji Miasta, Ośrodek Sportu i Rekreacji, Zakład Gospodarki Mieszkaniowej i Gorzowski Rynek Hurtowy, partnerami - Browar Witnica i Hotel Fado. W tym roku impreza targowa trwała trzy dni, tj. od 2 do 4 września.
Tekst: Marta Matkowska Fot. Arkadiusz Sikorski
3-09-2011
/ sprawozdania z tego miesiąca
|